Fjellfisken
Ut på tur aldri sur
↓Klikk↓
↓Se Foto i header↓


Lomsdalen/Visten 17/7 - 26/7 2010

Skjørlægda. Avgang lørdag kveld i varmt og flott vær. Sekkene er fulllasta med alt vi trenger og ikke trenger. Etter ei god stund med trasking langs bekken i alfor varmt vær ser vi toppene i det fjerne. Det er Vistkaill'n og kjerringa litt lenger bort.
Etter noen timers gange er vi inne ved Storvatnet og finner oss en fin leirplass. Underveis har vi merket lite til myggen og bra er det.
Etter at sola har gått ned blir fargene på himmelen bare finere og finere så vi får tatt noen bilder.

Storvatnet. Utpå natta blir det væromslag med lyn, torden og sterk vind. Da er det greit å ligge i le i skogen når det står på som værst.
Denne dagen blir det hviledag for å hvile og slappe av og ikke minst la været få gå sin gang.

Vistkaill'n. Mandagen kommer vi oss endelig avgårde etter at regnet har gitt seg litt. Stigninga opp til skaret mellom kaill'n og kjerringa er bratt nok for tunge sekker. Vinden tar også mer oppå der enn i den lune skogen. Ser etterhvert begge Vistvatna, men toppene ligger gjemt i skodda.

Søre Vistvatnet. Regnet stilner litt ut på dagen og vi tar en rekognoseringstur. Rundt Vistvatna er det nakent og lite vegetasjon.

Henriksdalen. Turen går videre sørover mot Henriksdalen. Går forbi en svær heller litt sør for vatnet. Sikkert vært fin til overnatting. Passerer vatnet Geehpjaevrie og ser utover Henriksdalen. Det er bratt ned så vi må krysse litt over forskjellige kløfter, men omsider er vi nede og finner teltplass ved Henrikselva. Mens teltet settes opp kommer jaggu regnet på nytt og det blir en våt kveld og natt.

Mot Lomsdalselva. Våkner opp til mer regn, men nå pakker vi sekkene og går videre. Det blir en tung tur ned Henriksdalen med mye vann og glatte berg. De små bekkene vokser til små elver. Vi går også her forbi en fin heller som har vært i bruk jevnlig da det er lagra tørr ved under steinene. Kommer omsider fram til Lomdalselva som har som også har vokst i løpet av de siste dagene. Vi går over der Grunnvasselva går over i Lomsdalselva med resultat av å bli enda blautere enn vi var. Strømmen i elva var sterkere enn det så ut som så det blei mer svømming enn vading.
Den åpne koia litt lenger ned kommer nå godt med så vi får tørka opp før vi går videre.

Finvær i Lomsdalen. Våkner opp til sol og flott vær. Vi pakker og går videre til Strompedalen forbi Meheimfossen og Lomstjønnan. Stikker bort til hytta i Strompedalen før vi sliter oss videre i ulendt terreng med mye skog. Her var det ikke mye sti, nei. Det blir overnatting ved Nedre Breidvatnet.

Nedre Breidvatn. Det koker inne i teltet om morran så vi kommer oss opp, spiser frokost og går videre mot Øvre Breidvatnan. Treffer to karer fra Brønnøysund som er på helgetur til Breidvatnan. Det er de eneste vi ser i løpet av hele turen. Vi finner oss en fin leirplass på sørøstredel av tarmen mellom vatnan.
Utpå kvelden blir det kveldstur til Breivasstind. Noe bratt her og der, men hvilken utsikt. Ser Vega, Austra, Heilhornet, de syv søstre og langt inn i landet.

Himmelrike. For ett herlig vær. Denne dagen blir det bare kos med avslapning og mat til langt utpå dagen da vi fortsetter mot Tosbotnet. Veien går forbi Bjørnstokkvatna der vi fisker litt. Det napper kraftig i Øvre Bjønnstokkvatn, men fisken slipper etterhvert taket noe som har vært synonymt med resten av fiskinga vår. Ved Nedre Bjønnstikkvatn tar vi siste kafferast før vi bestemmer oss for å gå helt ned til Tosbotnet. Det går gjennom skog,myr og ulendt terreng før vi er nede på hovedveien. Finner oss teltplass bak ett busskur i Tosbotnet. Nå er det bare å vente på bussen som går i retning Mosjøen.

Retur. Vi går av bussen ved Nedre Fallmoen og rusler ned til brua over Vefsna. Herfra er det bare 15-16 km. (nesten 3 timers gåtur) inn til der bilen er parkert inne i Eiterådalen. Det er bare å sette igang å gå.

Hvor var så Fjellfisken? Joda, vi kan bekrefte at den var der da vi både fikk napp og fikk se den. Den ville bare ikke bli med på land denne gangen.

Tips: Vi parkerte bilen ved Sandvikbakken nedenfor Skjørlægda og gikk sørvestover mot Tosbotnet. Retur etter turen derfra med bussen til Nedre Fallmo. Herfra er det ca.16km. inn til parkeringen. Det er sikkert mulig å ta drosje inn for den som måtte ønske det.
Tlf. Ruteopplysningen 177
Tog er også en mulighet. Da må man av ved Kvalfors.
Fiskekort kan kjøpes på sms til 47407900 for fisking på Statsskogs eiendommer.
Sjekk også www.inatur.no
Ellers anbefales det litt lettere sekker for de som ikke er 100% fjellgeit på en slik tur da det er mye opp og ned. Klær er viktigst. Unødvendig ekstrautstyr er mindre viktig.

Se ellers to informative websider fra nasjonalparken
www.detgjemtelandet.no og www.kjiver.no

Se også egen fotoserie fra Lomsdalen/Visten

Storvatnet

Etter solnedgang ved Storvatnet.

Oppover

Skaret mellom Vistkaill'n og Vistkjerringa.

Steinheller

Steinheller med Vistkaill'n og Vistkjerringa bak.

Lomsdalselva

Lomsdalselva.

Lomsdalen

Koia i Lomsdalen.

Breidvassfossen

Breidvassfossen.

Blkos Nedre Breidvatn

Bålkos Nedre Breidvatn.

Utsikt fra Breivasstind

Utsikt fra Breivasstind.

Bjrnstokkvatnet

Bjørnstokkvatnet.