Fjellfisken
Ut på tur aldri sur
↓Klikk↓
↓Se Foto i header↓

Forolhogna 2011

Budalen. Avgang lørdag i lett overskya vær. Har fått skyss til Synnerdalen innerst i Budalen. Denne gang er det Solo-tur uten selskap av andre enn meg sjøl. Sekken er sånn passe lasta med det jeg trenger av mat, klær, og annet utstyr for noen dagers vandring i Forolhogna Nasjonalpark.
Etter å ha kommet litt opp i høyden og sørover ser jeg Forolhogna foran meg. Da spørs det bare om jeg skal gå ned til Forolsjøen eller direkte opp til Forolhogna. Været har blitt bedre og bedre underveis så valget er enkelt. Det blir topptur med storsekk og det hele.

Forolhogna. Forolhogna ligger på 1342m.o.h. og ruver godt i terrenget. Utsikten fra toppen er upåklagelig. Det er nesten skyfritt og jeg ser toppene langt der sør mot Tynset og Alvdal.
Her blir det en lengre pause med niste og fotografering av områdene rundt. Forolsjøen ser ut til å være en forholdsvis stor fjellsjø og lite egnelig å fiskes fra land under slike værforhold.

Budalstjønnin. Fra toppen av Forolhogna ser det lovende ut sørvestover mot Budalstjønnin. Jeg begir meg nedover fra Forolhogna og mot vatna. Terrenget er greit å gå, flatt med mye reinlav. Går via Slettfjellet som er som navnet, ganske slett med noen små hauger til topper.
Underveis kommer tåka sigende, men sikten er forsatt god nok for å orientere seg.

Nedre Budalstjønn. Ved Budalstjønnin er det flere koier/hytter. Når jeg kommer ned til Nedre Budalstjønn har tåka blitt ganske tjukk så den lille koia er ikke lett å se, men fin er den. Akkurat plass til meg og sekken min. Det blir tid til en bedre middag før horisontalen inntas.

Slaraffenliv ved Budalstjønnin. Dagen derpå er tåka borte og sola tilbake. Dette blir en rolig dag med sen frokost og slaraffenliv. Koia som jeg overnattet i er en av mange åpne koier i Forolhogna Nasjonalpark. En flott mulighet til overnatting for oss vandrere ved behov.

Øvre Budalstjønn. Utpå dagen begir jeg meg oppover til Øvre Budalstjønn. Her er det ei fin lita hytte, men den er opptatt. Det blir telting ved Budalstjønn i stedet. Finner en fin plass som er noenlunde flat og tørr.
Blir litt fisking etterhvert og noe blir det da. Fisken er av fin steikepannstørrelse og rød i kjøttet.

Hytta frister. Utpå kvelden blir hytta ledig. Fristelsen for å overta den for natta blir for stor og jeg pakker sammen og flytter alt over til hytta. Hytta er fin den, her henger det noen fine fiskebilder fra den tia det var stor fisk å få i fjellet.

Sørover. Dagen etter står jeg opp til ett nydelig sommervær, spiser frokost og går videre sørover mot og forbi Tverrfjellet. Ser noen karer som er på tur mot Ytjønna.
Ferden går videre ned Gruvslåttan og opp mot Nordre Bratthøa. Bratthøa som ligger på 1221 m.o.h. ligger ett par km. lenger sør. Må ned Bratthødalen ca. 270 høydemeter ned før det igjen går oppover mot Sletthøa. Må igjen ned mot Ravallbekken der terrenget er mer myrete og masse småbusker.

Bjørntjønnan. Været har skiftet underveis og har nå blitt mere grått og det regner en del. Kommer etterhvert opp på Bjørnåsfjellet og ser noen vann ett par km sørover. Tar sikte mot Bjørntjønnan og går på skikkelig for å komme fram mens det ennå er forholdsvis lyst.

Andersbua. Andersbua er ett gammelt båthus med vedovn og køyesenger. Her skal det bli fint å overnatte etter å ha gått nesten 2 mil fra Budalstjønnan i dag.

Vingelen. Våkner forholdsvis tidlig dagen etter etter å ha ligget i ei seng uten madrass. Det blir en kjapp frokost før det bærer avgårde mot Vingelen ei fjellbygd 11km fra Tolga og Rørosbanen. Etter ett par km er jeg nede på grusveien som fører til Vingelen. Etter å ha gått i terrenget noen dager er det rart å gå på grus og før jeg er framme i Vingelen har gnagsårene begynt å komme.
Etter en pause og litt vask blir det taxi ned til Tolga for en bedre middag på stedets hotell før toget tar meg sørover.

Forolhogna Nasjonalpark. Er et stort, sammenhengende og flott fjellområde spesielt rikt på dyre- og planteliv. Her finner man også Skandinavias mest produktive villreinstamme. Heile nasjonalparken er omgitt av setergrender og bygder, deriblant bygdene Vingelen, Dalsbygda og Budalen. Disse bygdene er også hovedinnfallsportene til Forollhogna Nasjonalpark. Kan vel forøvrig gå inn fra alle sider. Fin park der man kan gå gjennom på en dag om man måtte ønske det. Fisket er godt, men kanskje best i sidedalene til parken.

Synnerdalen øverst i Budalen.

Synnerdalen øverst i Budalen.

Forolhogna

Utsikt fra Forolhogna mot Forolsjøen.

Koia ved Nedre Budalstjø

Sengeplass for to.

Koia ved Nedre Budalstjønn

Koia ved Nedre Budalstjønn.

Budalstjønn

Solnedgang.

Hytta ved Budalstjø.

Hytta ved Øvre Budalstjønn.

Forolhogna nasjonalpark.

Forolhogna nasjonalpark.

Andersbua

Andersbua.

Bjørntjønnan.

Bjørntjønnan.